Algunos compañeros a los que leo

diumenge, 26 d’abril del 2015

Catalunya mítica - Diversos autors

Sabeu aquelles vegades que una portada fa que et compris un llibre i desprès és una decepció total? Doncs el cas de Catalunya mítica és totalment el contrari. La portada no em crida gens, tant per la tipografia com per la imatge, però el contingut (que és el que importa, en realitat) és més que interessant.

Aquesta antologia publicada per Orciny Press està formada per onze relats de ciència ficció, fantasia o terror basats en llegendes i mites del territori català, però tractats des d'un punt de vista més modern, tot fent-ne una revisió. La premissa és molt atractiva, i el resultat final és més que correcte. 

Trobarem personatges i mites molt coneguts : bruixes, fantasmes, vampirs, dones d'aigua ... i altres, com els dip, per mi més desconeguts. Dels onze relats només dos no m'han convençut i dubto de la conveniència de la seva inclusió en aquesta col.lecció. No els comentaré tots en detall, ja ho vam fer a Fantàstik, em limitaré als que més m'han agradat, ja sigui per la història, pel plantejament o per l'originalitat.


M'agradaria començar per La corporació Pinós i les cent donzelles de plaer, de Víctor N Monterroso . He trobat original el plantejament del neofeudalisme com a possible evolució de la societat, tot lligant-ho amb una llegenda medieval. Potser li faltaria una mica més de desenvolupament de l'escenari, però és difícil en un relat tan breu. Una altra història medieval, la del Comte Estruc, és la que utilitza Enric Bassegoda en Llers,1939, potser el relat que més m'ha agradat, sobretot degut a com aconsegueix situar el mite del vampir en la guerra civil i l'ús que en fa a nivell de la trama.
L'antologia és tan variada que fins i tot trobem un relat de temàtica steampunk, Verd gasós sobre fons de neu i cendra, de Sergi G.Oset. Els dip són l'excusa per situar uns caçadors en una Catalunya alternativa plena de fum de vapor. Interessant barreja de terror, acció i ucronia. Llàstima també de no poder treballar més l'ambientació en un format més extens, estic convençut que hagués donat més joc.

Altres relats interessants, tot que els ficaria en un esglaó inferior als tres que he comentat, són els que tenen com a protagonistes les figures femenines llegendàries, com la molsosa, les bruixes, les dones d'aigua o una fantasma. Les històries base dels relats m'han agradat, són entretingudes, però no m'ha acabat de convèncer com el fet fantàstic era introduït en la trama. Potser són massa similars en el plantejament i he trobar un pèl de reiteració. En general crec que a tots els relats els falta un bull, no estan prou madurs, com si estiguessin escrits al 90% i els manqués una revisió més acurada per acabar de polir els detalls i transformar-los de relats notables a relats excel·lents. No sé si atribuir-ho a una edició precipitada o a un problema  d'experiència d'alguns dels autors (alguns són MOLT joves i espero que amb molt futur).


En resum: és una lectura entretinguda i recomanable i la iniciativa és fantàstica. És una d'aquelles bones idees que quan la veus se't fa estrany que ningú hi pensés abans. Llàstima d'alguns petits detalls que he anat comentant i que acaben provocant que no sigui una obra cent per cent rodona.
Tant de bo hagués pogut comentar-vos el llibre abans de Sant Jordi, ja que trobo que és un llibre ideal per regalar per la Diada: apunteu-vos-el per l'any vinent, tot i que espero que els hagi anat prou bé a nivell de vendes com per a que es plantegin una segona part i així tinguem novetat de cara al proper Sant Jordi. Dracs, follets, fades, muladones, minairons i gegants estan esperant el seu torn, senyors d'Orcinny Press: no els decebeu, pot ser perillós. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada