dijous, 20 d’abril del 2017

Bestiari - Diversos autors

Bestiari és la darrera antologia de relats que ens presenta Edicions SECC. Ja vaig comentar el seu primer projecte Històries de les terres Albes. La diferència entre aquests dos llibres és que Bestiari és una antologia temàtica; els autors han escrit relats sobre diferents bèsties pertanyents a la nostra mitologia i les nostres llegendes antigues. Fa un parell d'anys Orcinny ja havia fet alguna cosa similar amb l'antologia Catalunya mítica.
Tot i tenir una temàtica comuna els relats són molt diferents, i l'enfocament que en fan els diversos autors també, això genera una irregularitat en el conjunt, molt típica d'aquest estil de recull de relats. Les il·lustracions van a càrrec de Meritxell Ozcáriz i Bernat Gómez, i en Jordi de Manuel fa el próleg. 

Començo per la part negativa: crec que hi ha algunes errades de plantejament. Per començar algunes de les bèsties són massa similars, i crec que faria falta una  breu explicació prèvia o posterior de l'ésser mitològic del que tracta la història. La majoria els coneixia, però alguns els he hagut de buscar per poder situar-me correctament en el relat.
També crec que la llargada dels contes no acaba d'ajudar. En la majoria de relats tinc la sensació de que el final és massa abrupte, que haguessin fet falta un parell de pàgines més per poder desenvolupar millor la història. I per acabar, l'ordre dels relats també el retocaria. Està fet per estricte ordre alfabètic de l'ésser sobre el que parla la història, i d'aquesta manera els relats no acaben de quedar ben repartits, ni per temàtica ni per qualitat.

Passo a comentar els relats que més m'han arribat, que han aconseguit tocar alguna cosa, ja sigui per com estan escrits o per algun detall de la trama o el plantejament que m'hagi interessat molt. La resta no ho han aconseguit, però no per això els classificaria com a mals relats.

Hi ha un parell de relats que, amb estils diferents,  juguen d'una manera força interessant i molt hàbil connectant dues històries entre el passat i el present per crear una història de misteri, com són Malefica non patieris vívere, de Ignacio J. Borraz i El cas Post-it, de Silvia Romero.
Altres relats prenen com a punt de partida la guerra o el conflicte entre l'ésser humà i les bèsties mitològiques, com El cor de les pedres, de Sergi G. Osset, un cru relat sobre l'opressió a que estan sotmesos els ogres  treballant a les mines i com es rebel·len. He trobat molt interessant la manera de relacionar el conflicte entre el món mitològic i el real  amb el món dels videojocs en el relat L'hora dels Gambusins, de Sergi Álvarez. Moltes vegades he portat mainada a caçar gambusins... si arribo a saber que tenen la mala llet que ens mostra l'autor en aquest relat... sort que no en vam trobar mai.

Alguns relats han volgut donar un aspecte diferent a la bèstia que els tocava, i han donat un enfocament de ciència ficció. Refugiats d'Alicia Gili és potser el relat que marxa més de la norma, i presenta un escenari molt interessant de viatges entre universos paral·lels i una ambientació distòpica. No coneixia la Ginebreda, i ara la veig com si fos en Groot de la pel.lícula Guardianes de la galaxia.
He trobat molt encertada la comparació entre els minairons i la nanotecnologia en el relat Projecte minairó, d'Edgar Cotes. És un relat força entretingut i que utilitza recursos diferents, amb un format més modern que la resta. 

En definitiva, una antologia força interessant que serveix per descobrir a noves veus de la narrativa de gènere catalana, amb relats diversos en temàtica i en qualitat, molt recomanable pels aficionats a les llegendes i la mitologia. Continuaré pendent dels nous projectes d'aquesta jove editorial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada