diumenge, 15 de novembre de 2015

El vent entre els saguaros - Montserrat Galícia

D'aquí pocs dies es decidirà la novel·la guanyadora dels Premis Ictineu de 2015. Aquest any m'apeteixia molt poder opinar sobre la decisió del jurat (bàsicament per poder rajar i criticar-los). Ja havia llegit fa un temps Simulacions de vida, d'Enric Hercé (que em va agradar molt), i tinc preparada Tenebra, d'Emili Gil (gràcies a l'autor, que distribueix la seva obra personalment; curiosa forma de controlar els lectors).

Avui toca parlar sobre la tercera novel·la en discòrdia, El vent entre els saguaros, de Montserrat Galícia
És una història inquietant, d'aquelles que saps que està passant alguna cosa i, molt intrigat i enganxat, vols saber el que és. L'autora, però, hàbilment, només t'ensenya la punteta del misteri i et manté en suspens fins arribar al final de la novel·la. Aquest final, tot i que satisfactori, queda suficientment obert per donar lloc a interpretacions i a que el cap et doni tombs alguns dies desprès d'acabar la lectura.
La trama està dividida en dos parts, narrades en primera persona per la protagonista, la Ge. Per un costat ens explica la història principal, el que seria el present de la protagonista: la seva feina com a prospectora i l'exploració d'un nou planeta juntament amb el seu marit escocès (interessant personatge) i un parell més de prospectors d'una altra empresa. Aquesta és la part més de gènere, tot i que crec que la ciència ficció fa més de teló de fons que de protagonista. Per altra banda, intercalats amb els altres capítols, explica la història de la joventut de la Ge fins arribar al moment actual. Una història més costumista, però igualment interessant.

És una novel·la introspectiva, reflexiva, amb un estil molt entretingut i que aconsegueix enganxar-te a la trama. La seva brevetat, encara no 200 pàgines, en facilita la lectura, tot i que també impedeix aprofundir en alguns aspectes, com el de la prospecció planetària, als que l'autora no acaba de donar importància, perquè  interpreto que li interessa més parlar de les relacions entre els protagonistes i les seves reaccions al planeta que estan explorant. 
No espereu acció, però si misteri, un misteri al que segurament us quedareu enganxats i volent saber més. Totalment recomanable.

Altres opinions de la novel·la, elogioses també: Les Rades grises , Fantàstik , El biblionauta. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada