dissabte, 7 de novembre del 2015

Traficants de llegendes - Jordi Font-Agustí

Un dels plantejaments que he fet per aquest curs (alguns funcionem més per cursos que per anys, deformació professional) és llegir més literatura de ciència ficció escrita en català. Reconec que de les tres llengües en les que puc llegir, tot i ser la que uso majoritàriament, és en la que tinc més llacunes. 


Tot recopilant informació i lectures per la meva seccioneta Lo bueno si breve... en la revista Supersónic (ei, compreu-la! és un projecte molt interessant que cal recolzar), en aquest cas basada en el premi de novel·la breu de la UPC, vaig descobrir que el guanyador de l'any 2003 era una història escrita en català, Traficants de llegendes, de Jordi Font-Agustí, que em va anar com anell al dit
La història, partida en tres parts molt diferenciades, ens situa en un futur relativament proper en el que les grans indústries dominen la política i supleixen als governs estatals. Catalunya és un estat independent amb problemes d'ubicació en aquest nou món globalitzat.
Grans moviments immigratoris generen poblacions molt barrejades i diverses  i amb greus problemes  històrics i d'identitat que molts volen oblidar. Degut a això apareixen, juntament amb la indústria de l'entreteniment basada en la realitat virtual, les llegendes, històries inventades i implantades en els cervells d'aquelles persones que volen oblidar el seu passat real i percebre com a propi un de triat a la carta. 
Però, tot i les mesures de seguretat generades en l'empresa catalana que gestiona aquestes llegendes, hi ha algunes fugues, de forma que algunes de les històries creades per clients exclusius comencen a circular pel mercat negre i a ser implantades en persones que no toca.
Cada una de les tres parts ens situa en un àmbit diferent que ens ajuda a copsar les diferents parts de la història general. La primera part ens explica el punt de vista d'un dels escriptors d'aquestes llegendes. La segona, la dels pirates que aconsegueixen robar-les de l'empresa que les implanta, i la tercera, potser la que més m'ha agradat, ens explica, uns anys desprès de les anteriors, les manipulacions polítiques relacionades amb el passat dels immigrants que es van dur a terme per intentar consolidar l'extint estat català. Esperem que Jordi Font-Agustí no sigui profètic en l'aspecte polític.

La història i l'autor han estat dues sorpreses molt agradables, i no puc fer més que recomanar la novel·la. El seu estil narratiu és molt atractiu, la història està molt ben lligada i l'ambientació ben aconseguida i explicada. En tan poques pàgines és tot un mèrit assolir aquests objectius, i més conjuntant tres històries tan diferents. Hi ha alguna reflexió sobre la societat del futur que s'imagina que m'ha resultat molt atractiva i interessant. Un dels criteris que utilitzo per destacar positivament una història és si desprès de llegir una narració breu em queden ganes de tornar a l'univers ideat per l'autor, i és el que m'ha passat clarament en aquest cas. Ha estat una lectura molt entretinguda, i ja tinc preparada una altra novel·la del mateix autor, que aviat apareixerà per aquí, La febre del vapor, també de l'editorial Pagés, una font de novel·les de ciència ficció en català que estic començant a descobrir.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada